Björksav 2010

 

Sonen Linus och jag älskar pannkaka med lönnsirap. Riktig lönnsirap är dock dyr.

Inspirerat av ett program på TV om sirapsframställning i Canada satte vi våren 2010 igång egen produktion - på försök.

 

I Junsele inhandlades någon sorts 3/4-rörsformad spik ca 8 mm i diameter.

Man kan även använda ett plaströr eller liknande, men det ska kunna bära tyngden av full påse!

På loppis i Näsåker hittade vi en stor gryta för att koka ca 20 l sav åt gången.

En liten vedspis för ändamålet konstruerades och svetsades ihop redan under hösten.

Vi läste på och förstod att största savproduktion var i april när det var 8-10 grader varmt dagtid, men samtidig rätt kallt nattetid.

April 2010 satte vi igång, det borrades 8mm hål i kanske 7 björkstammar och rörspik slogs halvt i. Det rann sav direkt!

På spiken monterades plastpåser med snöre nästa dag var det minst 20 liter, nog till att fylla den stora grytan.

Specialvedugnen startades och snart kokte det i stora grytan. Många omgångar ved behövdes innan det mesta av vatteninnehållet  var bortkokt.

Björksav innehåller bara ca 1% sockker medan lönnsaven har ett innehåll på hela 5%.

Slutresultatet blev 2 * 250 ml klar, gyllenbrun delikat sirap, helt tillfredsställande gällande kvaliteten, men vilket arbete! 2 man i 2 dygn + alla förberedelser, säkert 50 kg björkved gick åt. Resultat: 500ml sirap.

Borrhålen i björkarna pluggades igen med färska björkgrenar och inga synbara skador efter ingreppet finns.